از ویکی پدیا ‹‹ دایرة المعارف آزاد ››
در آنالز ریاضی دنباله ی {fn } از توابع ، همگرای یکنواخت به تابع حدی f است هرگاه روند همگرای ِ {fn } به f ، به x بستگی نداشته باشد . این عقیده از آن جهت استفاده می شود که چندین ویژگی مهم ِ توابع {fn } ، مانند پیوستگی ، مشتق پذیری و انتگرال پذیری ریمان ، تنها در صورتی که همگرایی یکنواخت باشد به تابع حدی f منتقل می شوند .
تعریف و مقایسه با همگرایی نقطه ای ( Difinition and comparison with pointwise convergence ) :
انگار S یک مجموعه و به ازای هر عدد طبیعی n ، ، توابعی حقیقی مقدار باشند. گوییم دنباله ی { fn } به طور یکنواخت همگرا به حد
است اگر و تنها اگر
برای هر e >۰ ، عدد طبیعی N طوری وجود داشته باشد که برای هر x در S و هر داشته باشیم
.
مقایسه این مفهوم با مفهوم همگرایی نقطه ای : دنباله ی { fn } همگرای نقطه ای به است اگر و تنها اگر
برای هر x درS و هر e >۰ ، عدد طبیعی N طوری وجود داشته باشد که برای هر داشته باشیم
.
درهمگرایی یکنواخت ، N تنها به e بستگی دارد در حالی که در همگرایی نقطه ای N ، به e و x بستگی دارد . بنابراین آشکار است که همگرایی یکنواخت ، همگرایی نقطه ای را نتیجه می دهد .
همان طور که مثال زیر نشان می دهد ، عکس مطلب برقرار نیست :
گیریم S بازه ی واحد [a,b] باشد و برای هر عدد طبیعی n تعریف می کنیم . پس { fn } همگرای نقطه ای به تابع fکه به صورت زیر تعریف شده ، است :
اگر x<۱ آنکاه f(x) = 0 و f(۱) = 0 .
این همگرایی ، یکنواخت نیست . نمونه وار برای ، هیچ Nی که نیاز تعریف را برآورده کند، وجود ندارد.
فرمولبندی توپولوژیکی ( Topological reformulation ) :
فضای توپولوژی X داده شده است. می توانیم فضای توابع با مقادیر حقیقی یا مختاط و کراندار روی X را با نرم یکنواخت توپولوژی مجهز کنیم. به این ترتیب همگرایی یکنواخت به سادگی در توپولوژی نرم یکنواخت ، همگرایی معنا می دهد.
قضیه ها ( Theorems ) :
اگر S یک بازه ی حقیقی ( یا در واقع هر فضای توپولوژی ) باشد، می توانیم درباره ی همگرایی ِ توابع fn و f صحبت کنبم. قضیه زیر ، نتیجه ی بسیار مهمی درباره ی همگرایی یکنواخت است :
قضیه همگرایی یکنواخت : اگر { fn } دنباله ای از توابع ِ پیوسته باشد که همگرای یکنواخت به تابع f است . آنگاه f نیز پیوسته است .
مثال نقضی برای عکس قضیه همگرایی یکنواخت : توابع ِ پیوسته ی سبز رنگ ِ ، همگرا به تابع ناپیوسته ی قرمز رنگ است ، زیرا همگرایی یکنواخت نیست .
بسیار ممنون از اینکه از تصویر برای توضیح استفاده کردید
خواهش می کنم لطفا با سایت ریاضیات ایران ما با آدرس http://irmath.com همراه باشید